KATA

Kata of vormen zijn patronen, bestaande uit basistechnieken, uitgevoerd op een logische wijze. De uitleg van dit virtueel gevecht tegen verschillende tegenstanders noemen we 'Bunkai'.
Kata geeft je de mogelijkheid om de meest uiteenlopende situaties in een gevecht te trainen. Sommige Kata's zijn gecreëerd om het lichaam te versterken.
Kyokushinkai kent 20 bekende Kata's: 3 Taikyoku Kata's, 5 Pinan's en de Japanse Kata's Sanchin, Gekisai-Dai, Tsuki-No-Kata, Yangtsu, Tensho, Saiha, Seienchin, Kanku-Dai, Gekisai-Sho, Garyu, Sushi-Ho en Sepai.

KIHON

Kihon zijn de technieken in Karate. Hoe hoger iemand in graad is, hoe meer technieken hij of zij heeft opgenomen. De kihon vereisten kunnen verschillen vertonen tussen de verschillende organisaties, een overzicht vind je in de syllabus.

KUMITE

Kumite is het gevecht. Technieken en combinaties worden in een één op één gevecht ingeoefend. Vrij gevecht is een belangrijk onderdeel van kumite. De bedoeling is om je tegenstander neer te halen (knock down) of uit te schakelen (knock out). Uiteraard wordt dit principe voornamelijk tijdens competitie gebruikt. Tijdens de trainingen zijn we iets spaarzamer met elkaar. Toch wordt ook hier met volle impact gewerkt. In principe zijn alle technieken toegestaan behalve, klemmen, grepen, trappen naar gewrichten en stoten naar het hoofd.

RENRAKU

Renraku betekent 'gevechtskata' en ook hier zijn er meerdere vormen, van 10de Kyu tot 1ste Dan.

TAMESHIWARI

Tameshiwari betekent 'de kunst van het breken' en is een onderdeel van de 'knockdown'-competitie. Het geeft de karateka een idee van de efficiëntie van zijn technieken.